Μουσειοσκευή "Σεισμοί και Ηφαίστεια"

 

Σε περίπτωση χρήσης της Μουσειοσκευής ή κάποιου άλλου παραδοτέου του RACCE, σας παρακαλούμε ενημερώστε μας και αφήστε τα σχόλια σας στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: fassoulas@nhmc.uoc.gr

 

Η μουσειοσκευή μπορεί να δανειστεί σε σχολεία απο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον ΟΑΣΠ,  και απο τα γραφεία σχολικών δραστηριοτήτων των τεσσάρων νομών της Κρήτης

Τα pdf αρχεία θα τα βρείτε εδώ

 

Ένα καινοτόμο, κινητό και βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που συνδέεται με τα σχολικά προγράμματα και απευθύνεται  σε παιδιά, με στόχο να ανακουφίσει το συναισθηματικό βάρος και να τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση σοβαρής σεισμικής επικινδυνότητας, με την αύξηση της ευαισθητοποίησης και τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τους σεισμούς, πραγματοποιήθηκε μέσω της συνεργασίας  και της συμμετοχής ειδικών της εκπαίδευσης. Κάποιες δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στα παιδιά με κινητικές δυσκολίες.

Για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν δημιουργηθεί τα παρακάτω εργαλεία:

 

Βιβλία

Ένα Βιβλίο Οδηγιών για την υλοποίηση του Εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ένα Θεωρητικό εγχειρίδιο για την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε βασικές έννοιες, πληροφορίες και διαδικασίες της φύσης σε ότι αφορά τους σεισμούς και τα Ηφαίστεια.

Ένα Βιβλίο Οδηγιών για τις δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί και προτείνονται στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος.

 

Δραστηριότητες

Δώδεκα δραστηριότητες σχεδιασμένες για τις ηλικίες των 6-13 χρόνων με στόχο την γνώση, την ευαισθητοποίηση και την προστασία των παιδιών μέσα από το παιχνίδι και το βίωμα.

 

Βίντεο

Στα βίντεο παρουσιάζονται πειράματα σχετικά με τους σεισμούς και τα ηφαίστεια προσαρμοσμένα για τα παιδιά όπως επίσης και οδηγίες για απλές κατασκευές που μπορούν να πραγματοποιήσουν.

 

Παρουσιάσεις

Το γνωστικό υπόβαθρο για τα φυσικά φαινόμενα σε μορφή παρουσίασης που έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τα παιδιά.

 

Παραδείγματα Φυσικών Καταστροφών 

Αναλυτικές περιγραφές για το Σεισμό της Ιαπωνίας (Μάρτιος 2011) και την Ηφαιστειακή δραστηριότητα του Βεζούβιου. 

 

Αξιολογήσεις

Ένας από τους βασικούς στόχους του εκπαιδευτικού προϊόντος Μουσειοσκεύη «Σεισμοί και Ηφαίστεια» είναι η αξιολόγηση της υπάρχουσας γνώσης που μπορεί να έχουν τα παιδιά σχετικά με τους σεισμούς και τα ηφαίστεια, καθώς και έγκριση ή όχι της κατακτημένης γνώσης.

 

Φυλλάδιο Αμεα

Σε συνεργασία με ειδικούς δημιουργήθηκε ένας βασικός άξονας προσέγγισης των φυσικών καταστροφών για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα. 

 (45)
 (52)
 (54)